Olej z avocado

Medicine bottles isolated on white

Olej z awokado jest bardzo odżywczym olejem, zawierającym witaminy A, B, D, E, H, K, PP, składniki mineralne, takie jak fosfor, mangan, krzem, potas, a także skwalen i chlorofil. Skwalen działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Dzięki zawartości chlorofilu, olej działa antyoksydacyjnie, antybakteryjnie, przyspiesza gojenie. Olej z awokado głęboko nawilża przesuszoną i łuszczącą się skórę, regeneruje uszkodzenia naskórka. Sprawdza się jako odżywczy zamiennik kremu pod oczy, kremu na noc, kremu do zniszczonych dłoni, balsamu do ciała. Olejek łagodzi podrażnioną skórę po opalaniu. Wcieranie oleju w wilgotną skórę po kąpieli pozwala utrzymać wilgoć w naskórku, ponieważ hamuje parowanie wody z powierzchni skóry. Olej można stosować jako kompres na zniszczone i przesuszone włosy, ponieważ nawilża je i wzmacnia. Nałożony na skórę głowy, wzmacnia cebulki włosów oraz zapobiega ich wypadaniu. Naturalny, niefiltrowany olej z miąższu awokado jest gęsty, mętny, tężejący w niskich temperaturach. Posiada żółtozielony kolor. Olej z awokado często stosowany jest w naturalnych kremach do cery dojrzałej, np. Bjobj – 24 h Ujędrniający krem do twarzy z kwasem hialuronowym – Avocado Anti Age, balsamach do suchej skóry, np. Aubrey – Łagodząco-nawilżający lotion do ciała z wiesiołkiem, szamponach do włosów suchych, np.  Born to Bio – Szampon do włosów suchych i zniszczonych Miód i Awokado oraz odżywkach do zniszczonych włosów, np. Lavera Basis Sensitiv – Odżywka do włosów Połysk i pielęgnacja z bioolejem z awokado i biomleczkiem migdałowym.

Reklamy

Olej z wiesiołka

Balance and beauty

Olej z wiesiołka jest niezwykłym olejem, ponieważ zawiera bardzo cenne kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, gamma-linolenowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy, a także białko, enzymy, fitosterole, fosfolipidy, witaminy i składniki mineralne. Zawarte w oleju z wiesiołka składniki pomagają utrzymać elastyczność skóry, utrzymują odpowiedni poziom jej nawilżenia, wygładzają zmarszczki, pomagają w usuwaniu toksyn oraz działa leczniczo w przypadku trądziku, zmian alergicznych i łuszczycy. Olej łagodzi swędzenie i podrażnienie skóry towarzyszące atopowemu zapaleniu skóry. W przypadku skóry tłustej, olej ten reguluje pracę gruczołów łojowych, zapobiega powstawaniu zaskórników. Nie zapycha porów. Olej ten łagodzi bóle reumatyczne oraz przyspiesza regenerację uszkodzonych stawów i więzadeł, przeciwdziała zapaleniu stawów. Olej z wiesiołka znakomicie sprawdza się również w pielęgnacji włosów, które nawilża i wzmacnia, koi podrażnioną skórę głowy. Najskuteczniej działa olej nieoczyszczony, niefiltrowany, tłoczony na zimno.

Olej ze słodkich migdałów

z1

Olej ze słodkich migdałów jest olejem do bardzo wrażliwej skóry. Nie uczula, nie podrażnia, może być z powodzeniem stosowany w pielęgnacji niemowląt i małych dzieci. Posiada silne właściwości przeciwzmarszczkowe, ponieważ jest bogatym źródłem witamin A i E, które są przeciwutleniaczami. Olej zawiera również witaminy z grupy B i witaminę D, dzięki czemu skóra jest lepiej dotleniona, nawilżona i chroniona przed czynnikami zewnętrznymi. Olej ze słodkich migdałów może być stosowany zarówno przez osoby posiadające cerę suchą, jak i łojotokową, trądzikową. W pielęgnacji ciała olej ten zapobiega powstawaniu rozstępów i cellulitu, dlatego warto wmasowywać go w skórę ud, brzucha, bioder, pośladków i piersi w czasie ciąży. W pielęgnacji włosów nawilża, zmiękcza i nadaje blask włosom. Olej ze słodkich migdałów możemy często spotkać w składzie kosmetyków naturalnych, takich jak naturalne kremy do twarzy oraz naturalne kosmetyki dla dzieci.